Je werk en je privéleven beïnvloeden elkaar, de ene dag meer dan de andere.

In positieve zin, zoals vol energie weer aan het werk gaan na een leuk, ontspannen weekendje weg met vrienden. Of opgewekt thuiskomen na een dag werken waarin je veel interessants hebt meegemaakt.

Anderzijds kan er ook een negatieve interactie tussen je werk en je thuissituatie ontstaan. Denk aan uitgeput je werkdag beginnen na een gebroken nacht vanwege een ziek kind. Of je werk niet kunnen loslaten, waardoor jij op je vrije middag weer achter je laptop zit.

Een kortdurend verstoorde balans is meestal relatief eenvoudig weer te herstellen, zoals een avondje vroeg naar bed na die gebroken nacht en de dag erna ben je weer fit en energiek.

Een grotere of steeds terugkerende verstoring levert stress op, zowel op je werk als thuis. Je kunt minder goed gaan functioneren en een gevoel van onvrede krijgen. De kans op burn-out neemt toe.

Gedurende het coachtraject wordt de huidige situatie en de gewenste situatie besproken. Aan bod komen de factoren die van invloed zijn op het ontstaan van het probleem, zoals werkstress, werkdruk, overwerk, taken in de thuissituatie, thuiswonende kinderen, veranderingen zoals de komst van een kind of zorg voor een ziek familielid.

We onderzoeken welke gedachten, gedragingen en onbewuste patronen bijdragen aan de ongewenste situatie. Voel je je bijvoorbeeld schuldig als je in het weekend je mail niet checkt? Of accepteer je extra werk, omdat je geen nee durft te zeggen vanwege angst om ongemotiveerd over te komen? Vind je het lastig om te plannen, waardoor je activiteiten voor je uit schuift en hierdoor in tijdnood komt aan het einde van de dag? Lukt het onvoldoende om ontspanning te vinden thuis, vanwege de taken die je daar hebt?

Van hieruit gaan we oplossingen creëren, die zo realistisch en concreet mogelijk zijn. Je gaat die uitproberen in je dagelijks leven en zo ervaren wat werkt en wat niet. Daardoor kun  je bijsturen om zo uiteindelijk te komen tot effectiever gedrag dat je helpt je doel te bereiken. Namelijk een dynamisch evenwicht tussen je werk en je privéleven, waarbij jij je goed voelt en aan het roer staat om bij te sturen als dat nodig is.